Adatmentési megoldások otthonra és az üzleti életben

Miért fontos az adatmentés? Mik a legjobb praktikák és megoldások?

Adatmentési megoldások otthonra és az üzleti életben

Hogy számunkra fontos adataink soha ne vesszenek el, két fontos dologra kell figyelnünk: adatainkról biztonsági másolatot kell készítenünk, és azt biztonságosan kell tárolnunk. Így ha az elsődleges tárolási helyükön sérülnek is (pl. tönkrement számítógép, elveszett adathordozó vagy vírustámadás miatt), a biztonsági másolat alapján vissza tudjuk állítani őket.

Hogyan tárolható biztonságosan a másolat? – A biztonsági mentésünket az eredeti adatainktól mind fizikailag, mind logikailag elkülönítve kell tárolnunk.

Mit jelent ez?

A fizikai elkülönítés azt jelenti, hogy ha az eredeti adathordozónkat fizikai sérülés éri (meghibásodik vagy elveszik), a biztonsági másolatunkhoz akkor is hozzáférünk, hiszen egy másik adathordozón tároltuk.

A logikai elkülönítés annyit tesz, hogy ha az eredeti adataink szoftveres támadás (pl. egy hálózaton terjedő zsarolóvírus) áldozataivá válnak, a biztonsági másolatunkat akkor sem fenyegeti veszély, hiszen egy logikailag elkülönített rendszerben tároltuk.

Adatmentés személyes célokra

Személyes adataink, dokumentumaink, fényképeink biztonsági mentéseinek kezelését megkönnyíti, olcsóbbá és egyszerűbbé is teszi, hogy kevesebb adatot, jellemzően kevesebb eszközről kell másolnunk. Az igazi kihívást az jelenti, hogy ne feledkezzünk el erről a feladatról, és az adatmentést rendszeresen végezzük el.

Adatmentés az üzleti életben

Kisvállalkozásoknak még elegendő lehet az adatmentést a magánszemélyekhez hasonlóan kezelni, azonban ahogy egy vállalkozás egyre több adattal és eszközzel dolgozik, a feladat bonyolultabbá válik. A középvállalkozások és nagyvállalatok életében már külön beruházást igényel (pl. adathordozók, szerverek vásárlása), vagy bérelt jellegű megoldást (pl. egy felhő alapú szolgáltatás igénybevételét) kell fontolóra venni.

Adatmentés saját eszközökön

Ha egy cég beruházásként valósítaná meg az adatmentést, adattárolók megvásárlásával és a megfelelő infrastruktúra kiépítésével, a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Nem egyszeri beruházásra kell számítani, hiszen az adattárolók elhasználódnak, azokat periodikusan pótolni kell.
  • A beruházás magában foglalja a megfelelő infrastruktúra kiépítését (hálózati eszközök, kábelek, stb.).
  • Figyelembe kell venni az infrastruktúra fenntartásának költségeit is, hiszen a folyamatosan növekvő adatmennyiség miatt az infrastruktúra idővel fejlesztésre is szorul.
  • Az infrastruktúra felügyeletéről, karbantartásáról sem szabad megfeledkeznünk, ami pl. egy rendszergazda alkalmazását vagy rendszergazdai szolgáltatás igénybevételét jelenti.

Adatmentés bérelt eszköz, szolgáltatás igénybevételével

Amennyiben egy cég az adatmentéshez nem kíván saját infrastruktúrát kiépíteni és fenntartani, adatait egy szolgáltató által üzemeltetett szerver klaszterbe, ismertebb nevén felhőbe mentheti.

A következő szempontokat érdemes figyelembe venni a felhő-alapú megoldás esetén:

  • A legjelentősebb várható költség a szolgáltatás igénybevételének díja, jellemzően havi vagy éves bontásban.
  • A költséget nagyban befolyásolja a tárolt adatok mennyisége.
  • Felhő-alapú szolgáltatás igénybevételéhez stabil és gyors internetkapcsolatra van szükség, ennek költségeivel is számolni kell.
  • A szenzitív adatok biztonságos kezelése jogi háttérrel támogatott, a különböző szolgáltatáscsomagokról azonban érdemes a szolgáltatónál tájékozódni.
  • A legnagyobb rendelkezésre állás felhő-alapú szolgáltatással biztosítható.

Partnereink

A gyártók akik mögöttünk állnak és szakmai támogatást nyújtanak.